2017-ben az FDA jóváhagyta az Ozempic-et a cukorbetegség kezelésére

 • Autor de la entrada:
 • Categoría de la entrada:health

2017-ben az FDA jóváhagyta az Ozempic-et a cukorbetegség kezelésére

Szintén nem tanácsos a szemaglutid alkalmazása terhes és szoptató nők számára. Ezenkívül a felhasználóknak tájékoztatniuk kell orvosukat minden olyan gyógyszerről vagy étrend-kiegészítőről, amelyet szednek a káros gyógyszerkölcsönhatások megelőzése érdekében.

Az Ozempic és a Wegovy FDA jóváhagyta?

Igen, az Ozempic és a Wegovy az FDA által jóváhagyott szemaglutid gyógyszerek.

2017-ben az FDA jóváhagyta az Ozempic-et a cukorbetegség kezelésére. 2021-ben a Wegovy-t jóváhagyták az elhízás vagy a túlsúly és a testsúllyal kapcsolatos problémák kezelésére, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a kóros vérzsírszint, a légzési problémák, az obstruktív alvási apnoe (OSA) vagy az anamnézisben szereplő szívroham, szélütés vagy érproblémák.

Mindazonáltal még mindig több szemaglutiddal végzett vizsgálat folyik az FDA jóváhagyásának megszerzése érdekében a függőség helyreállítására.

Az Ozempic és a Wegovy mellékhatásai

Az Ozempic és a Wegovy ugyanazok a gyógyszerek; ezért a mellékhatások hasonlóak. A legtöbb felhasználó azonban általában kevés mellékhatást tapasztal.

Ennek ellenére az Ozempic és a Wegovy mellékhatásai a következők lehetnek:

 • Fejfájás
 • Szédülés
 • Hányinger
 • Hányás
 • Hasi kellemetlen érzés
 • Hasmenés
 • Székrekedés
 • Fáradtság
 • Reakciók az injekció beadásának helyén

Ha rendszeresen, hosszú ideig szedik, a szemaglutid potenciálisan látásvesztést, szívproblémákat és idegkárosodást okozhat. Ritkán súlyos allergiás reakciókat válthatnak ki, például bőrduzzanatot, leggyakrabban az ajkakban, a szemhéjakban, a kezekben vagy a lábakban, valamint a száj, a nyelv vagy a torok ödémáját, ami megnehezítheti a légzést.

Ha bármilyen negatív hatást vagy allergiás reakciót tapasztal a Wegovy vagy az Ozempic alkalmazása során, forduljon orvosához, hogy segítsen kezelni állapotát.

Az Ozempic és a Wegovy az FDA által jóváhagyott szemaglutid gyógyszerek a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kezelésére. A legújabb tanulmányok azonban kimutatták, hogy a függőség kezelésében is hatékonyak lehetnek.

A szemaglutid úgy fejti ki hatását, hogy csökkenti az agy jutalmazási útvonalát, amelyet a függőséget okozó anyagok aktiválnak, így kevésbé vonzóak, és segít az embereknek ellenállni a vágyaknak. Az Ozempic és a Wegovy általában biztonságosak a legtöbb ember számára, de mellékhatásokat okozhatnak.

Fontos, hogy az FDA még nem hagyta jóvá a függőség kezelésére, de folynak a klinikai vizsgálatok. Ha az Ozempic vagy a Wegovy használatát fontolgatja a függőség kezelésére, beszéljen orvosával a kockázatokról és az előnyökről.

GYIK

Ozempic és Wegovy biztonságosnak tekinthető?

Igen. Az Ozempic és a Wegovy általában biztonságosak a legtöbb ember számára, de nem mindenki számára megfelelőek. Például a 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek használhatják az Ozempic-et. Míg a Wegovy alkalmazása csak elhízott vagy túlsúlyos betegeknél javasolt, és túlsúlyukkal kapcsolatos egészségügyi problémákkal küzd.

Hogyan működik az Ozempic és a Wegovy a függőség kezelésében?

Az Ozempic és a Wegovy aktiválja a GLP-1 receptorokat, amelyek az agy jutalomközpontjára hatnak azáltal, hogy csökkentik a dopaminhullámot, ezáltal blokkolják a túlevéssel, mértéktelen ivással, cigarettázással és másokkal összefüggő jutalmazási és függőségi mechanizmusokat.

Az Ozempic és a Wegovy FDA jóváhagyta a függőség kezelésére?

Nem. Annak ellenére, hogy az FDA jóváhagyta az Ozempic-et és a Wegovy-t a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kezelésére, egyikük sem kapott még engedélyt a függőség kezelésére. A függőség kezelésében rejlő lehetőségek vizsgálata még mindig folyamatban van klinikai vizsgálatokon keresztül.

Terhes vagy és egészséges? A rendszeres testmozgás biztonságos. Nem kell attól tartanod, hogy megkárosítod a babádat. A mérsékelt testmozgás nem növeli a vetélés, az alacsony születési súly vagy a korai szülés kockázatát. Számos előnnyel járhat, ha helyesen csinálják. Kérjen tanácsot egy szakértő edzőtől a terhesség alatti testmozgásról és arról, hogyan teheti azt a legjobban teste és babája számára.

A legfontosabb elvitelek:

 • A legtöbb nő számára a testmozgás biztonságos a terhesség alatt.
 • A terhesség alatti rendszeres testmozgásnak számos előnye van. Még a munkát is megkönnyítheti.
 • Figyelj a változó testedre. Jelzi, hogy mikor kell abbahagyni az edzést vagy csökkenteni az intenzitást.
 • Kerüljön mindent, ami esést, sérülést vagy hasi ütést okozhat a terhesség alatt.
 • Tartsa távol az olyan gyakorlatoktól, amelyek nyomást gyakorolnak a belső hasizmokra. Tovább ronthatja a diastasis rectus abdominust –a hasi rést – .

Biztonságos a testmozgás a terhesség alatt?

Igen. Ha Ön egészséges, és nincs semmilyen mozgáskorlátozó körülménye, a terhesség alatti rendszeres testmozgás biztonságos. A szakértők azt javasolják, hogy az egészséges terhes nők hetente legalább 150 percnyi mérsékelt testmozgást végezzenek.

Ashley Kellerrel, a Glowbody PT személyi edzőjével és szülés előtti és szülés utáni gyakorlatokkal foglalkozó szakértőjével tanácsokat és javaslatokat kaptunk a testmozgás beépítésével kapcsolatban a terhességi utazás során.

«Jó hír: ha rendszeres, komplikációmentes terhessége van, a legtöbb gyakorlatot biztonságosan elvégezheti, bizonyos módosításokkal» – mondta Keller.

A testmozgás előnyei a terhesség alatt

Látszólag számtalan előnnyel jár a rendszeres testmozgás a terhesség alatt. A születés előtti gyakorlatok a következőket tehetik:

 • Csökkentse a fájdalmat. A gyakorlatok csökkenthetik a test fájdalmait, beleértve a derékfájást is.
 • Csökkentse a székrekedést. A székrekedés gyakori terhességi küzdelem.
 • Segítség az egészséges súlygyarapodásban. Az edzés segíthet elkerülni, hogy a biztonságos terhességhez szükségesnél nagyobb súlygyarapodást érjen el.
 • Csökkentse a kockázatokat. Csökkentheti bizonyos szövődmények kockázatát, beleértve a terhességi cukorbetegséget és a preeclampsiát.
 • Segítség a felépülésben. A terhesség alatti testmozgás segíthet abban, hogy a szülés után gyorsabban visszatérjen a terhesség előtti súlyhoz.
 • A közérzet javítása. A testmozgás segíthet az edzettségedben, erőnlétedben és általános egészségedben, hogy felkészülj az anyaság kihívásaira.

A legjobb gyakorlatok terhesség alatt

A szakértők azt javasolják, hogy a terhes nők hetente végezzenek 150 perc közepes intenzitású aerob tevékenységet. Ha még nem sportol, kezdje lassan, napi 5 perccel, és fokozatosan növelje aktivitási szintjét. Ha a terhesség előtt edzett, orvosa jóváhagyásával folytathatja ugyanazokat a gyakorlatokat, amíg jól érzi magát. Néhány biztonsági megfontolás mellett könnyűsúlyú ellenállási edzéseket is végezhet.

Aerob gyakorlat

A közepes intenzitású aerob tevékenységek azt jelentik, hogy a szíved gyorsabban ver, de nem akad ki a levegő. Feloszthatja tevékenységét a hétre: például 30 perces foglalkozások öt napon, vagy 10 perc minden nap.

Néhány példa:

 • Séta. A gyors séta jó edzésforma, mivel kíméli az ízületeket és az izmokat.
 • Úszás. Az úszás és a vízi edzés a test számos izmát is megdolgoztatja, miközben támogatja a testsúlyt.
 • Álló kerékpározás. Az álló kerékpár jobb, mint egy normál kerékpár a terhességgel járó egyensúlyproblémák miatt.
 • Jóga vagy pilates. A módosított jóga és pilates órák olyan pózokat kínálnak, amelyek alkalmazkodnak a változó egyensúlyhoz a terhesség alatt.

Futás

«Ha a terhesség előtt futó voltál, addig folytasd, amíg a tested ráér!» – mondta Keller. Íme a 3 legjobb tippje:

 • Kerülje a melegben való futást. «A szervezete lecsökkent képessége arra, hogy lehűtse magát, és testének túlmelegedése veszélybe sodorhatja a babát.»
 • Lassíts. „A progeszteron hormon felfutása már az első trimeszterben légszomjat fog érezni. Megkönnyebbülni a séta-futásban, például 4 perces kocogásban/1 perces sétában. Idővel többet fogsz sétálni és kevesebbet futni.»
 • Hallgass a testedre. „Amikor a medencéje vagy az alsó hasa különösen nehéznek vagy fájdalmasnak érzi magát, ne csak ragasszon fel egy haspántot, hogy elrejtse a valódi problémát, és folytassa a futást. A teste jelzéseket ad, hogy hagyja abba, mielőtt a nyomás olyan hosszú távú szövődménysé válna, amely kikényszeríti Önt a futásból, például kismedencei szerv prolapsussá.

Ideje abbahagyni, ha kényelmetlenül érzi magát futás közben, vagy ha összehúzódások vagy vérzések jelentkeznek. Sok nő úgy találja, hogy a kocogás pattogó mozgása kényelmetlen a terhesség alatt. A legfontosabb, hogy figyelj változó testedre.

Terhességbiztos ellenállási tréning

Azoknak az anyáknak, akik a várandós edzést szeretnék használni, hogy tónusossá váljanak, nehéz lehet előrelépést elérni pusztán testsúlyos gyakorlatokkal. Kipróbálhatja a terhesség szempontjából biztonságos ellenállási edzést könnyű súlyzókkal vagy ellenállási szalagokkal.

«A testsúlyos edzés rendben van… különösen a terhesség utolsó heteiben, de a leggyorsabb módja annak, hogy láthatóan tónusú vádlit, combot és karokat szerezzünk a terhesség alatt, az ellenállás edzés» – mondta Keller. Az izmok tonizálása növeli önbizalmát, és erősebbé teszi a szülésre és az anyaságra való felkészülést. A szülés utáni fogyással könnyebb időre is beállíthatod magad.

«A sovány izomépítés azt jelenti, hogy a szülés utáni korai hetekben, amikor egyáltalán nem tud gyakorolni, tüzesebb nyugalmi anyagcsere lesz» – mondta Keller.

„A terhesség utolsó heteiben összpontosítson a gyaloglásra vagy a kickboard rúgásra/körúszásra a medencében. Ha a gravitációt előnyben részesítjük, az segít abban, hogy a baba a hüvelyi szüléshez ideális, a hasa háttal támasztott helyzetben legyen.”

Ashley Keller

Kerülendő gyakorlatok

A testmozgás segíthet a terhesség kellemetlenségein. Ennek ellenére vannak biztonsági megfontolások, amelyeket szem előtt kell tartani, és olyan módosítások szükségesek, amelyek szükségesek a test bizonyos területeinek megterhelésének elkerülése érdekében.

Alapvető fontosságú, hogy megvédje a hasát a sérülésektől a terhesség alatt. Az ütközés a méhlepény alatti vérzést, koraszülést és egyéb szövődményeket okozhat. Emiatt kerülnie kell az olyan tevékenységeket, mint a kontaktsportok, az ejtőernyős ugrás, a hegyi kerékpározás és a lovaglás.

Ne feküdjön hanyatt a második és harmadik trimeszterben. A háton fekve összenyomhatja a babát oxigénnel ellátó nagy ereket, és csökkenhet a vérnyomása.

A szakértők azt is javasolják, hogy kerülje az olyan testmozgást, amely kiszáradhat, vagy csökkentheti a baba oxigénellátását, beleértve a meleg jógát, a búvárkodást és a magasban végzett tevékenységeket, ha még nem él nagy magasságban.

A diastasis rectus elkerülése

A Diastasis rectus abdominus – vagy diastasis recti – egy elválasztás, amely a terhesség alatt a hasizmok között alakul ki a növekvő méh nyomása miatt.

További információért látogasson el a weicode-official.top oldalra .

Contents